Περπατώντας με μπαστούνι. Πώς βαδίζουμε σωστά;

person Από : Tsagiannidis-medical list Κατηγ.: Βοηθήματα Στις: favorite Εμφανίσεις: 1578
Περπατώντας με μπαστούνι. Πώς βαδίζουμε σωστά;

Το περπάτημα με μπαστούνι σαφώς και δεν είναι μία συνηθισμένη διαδικασία για όλους μας! Πρόκειται για κάτι που μας αναστατώνει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε. Παρόλα αυτά, βλέπουμε κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν και όχι τόσο νέους σε ηλικία. Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά, ώστε να έχουμε το κατάλληλο βάδισμα! Πριν από αυτό όμως καλό είναι να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο να χρησιμοποιήσει μπαστούνι για το βάδισμά του.

 

Γιατί χρειαζόμαστε μπαστούνι στο περπάτημά μας;

Κάποιος για να χρησιμοποιήσει μπαστούνι στο περπάτημα σημαίνει ότι αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο βάδισμα. Οι λόγοι χρήσης ποικίλλουν, γι’ αυτό ας δούμε τους κυριότερους:

§  Χειρουργείο στο γόνατο, στον αστράγαλο ή γενικότερα σε κάποιο μέρος του ποδιού

§  Αρθρίτιδα

§  Εγκεφαλικό επεισόδιο

§  Διάφορα προβλήματα στο πόδι (κάλλος, έλκος, σπίλος κ.α.)

 

Είναι ένα βοηθητικό εργαλείο το μπαστούνι για το βάδισμα;

Ένα μπαστούνι βοηθάει κάποιον/α να περπατά πιο εύκολα, μοιράζοντας ίσα και στα δύο πόδια το βάρος του σώματός του απομακρύνοντας το από το τραυματισμένο μέρος. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνεται αποκλειστικά το ένα από τα δύο πόδια και δεν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από την απαιτούμενη με σκοπό να προκληθεί και άλλο πρόβλημα. Ωστόσο, ένα μπαστούνι αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός στο πόδι. Ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους προσφέρει σταθερότητα και ισορροπία και μπορεί να μειώσει την κούραση που προκαλείται στα πόδια και τις αρθρώσεις. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τον πόνο στα γόνατα και στον αστράγαλο και αυξάνει την αντοχή σε μεγάλους περιπάτους. Τέλος, προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια στο περπάτημα, ώστε να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα.

 

 

Οδηγίες για ένα σωστό βάδισμα με μπαστούνι

Μέχρι τώρα παρουσιάσαμε τα θετικά χαρακτηριστικά ενός μπαστουνιού, καθώς και τους λόγους που οδηγούν στη χρήση του. Ήρθε η ώρα να σας δείξουμε πως θα γίνει το περπάτημα με το μπαστούνι μία εύκολη και ευχάριστη διαδικασία!

Παρακάτω θα δούμε χρήσιμες οδηγίες που καλό είναι να ακολουθούμε, όταν χρησιμοποιούμε ένα μπαστούνι.

 

 

1)   Τοποθετήστε το στο κατάλληλο ύψος

Για να έχουμε σωστό βάδισμα, υποστηριζόμενοι με μπαστούνι, είναι σημαντικό να καλύπτει τις ανάγκες μας και πρώτα από όλα να ταιριάζει στο ύψος του καθενός. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είναι τοποθετημένο στο κατάλληλο ύψος σε σχέση με το σώμα μας. Αρχικά, όταν βρισκόμαστε σε όρθια στάση, η λαβή από το μπαστούνι θα πρέπει να φτάνει στον καρπό μας. Ακόμη, όταν κρατάμε το μπαστούνι πρέπει ο αγκώνας να είναι ελαφρώς λυγισμένος.

 

2)   Κρατήστε το μπαστούνι από την πιο δυνατή πλευρά σας

Είναι αρκετά συχνό λάθος από πολλούς να χρησιμοποιούν το μπαστούνι από την πλευρά του σώματός τους που είναι πιο αδύναμη, τραυματισμένη κλπ. Αυτό δεν θα βοηθήσει, αλλά θα επιβαρύνει περισσότερο την ευάλωτη πλευρά και το άτομο δεν θα έχει την απαραίτητη ισορροπία. Για μεγαλύτερη σταθερότητα προτείνεται και το τρίποδο μπαστούνι, λόγω του ότι περιλαμβάνει περισσότερες βάσεις. Κρατάμε το μπαστούνι με το χέρι που βρίσκεται απέναντι από την πλευρά που είναι αδύναμη. Για παράδειγμα, εάν είναι τραυματισμένο το αριστερό πόδι κρατάμε το μπαστούνι με το δεξί.

 

3)   Διατηρήστε καλή στάση σώματος

Καθώς περπατάμε χρησιμοποιώντας μπαστούνι είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε το σώμα μας στην κατάλληλη στάση προκειμένου να αποφύγουμε ενοχλήσεις και τραυματισμούς. Η πλάτη μας θα πρέπει να είναι σε ευθεία θέση και να μην γέρνουμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά του σώματος, αλλά ούτε και μπροστά. Φυσικά μετατόπιση του σώματος όσο κινούμαστε υπάρχει, όμως καλό είναι να διατηρούμε ένα κέντρο βάρους για καλύτερη ισορροπία. Κατά τη διάρκεια της βάδισης κρατάμε το μπαστούνι σε μία απόσταση όμοια με αυτή που θα κάναμε με το πόδι μας, ώστε να μην χρειάζεται να τεντώνουμε αρκετά το χέρι μας.

 

Δοκίμασέ το πριν το αγοράσεις !

Στο κατάστημά μας διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία από μπαστούνια και διάφορα βοηθήματα για την βάδιση. Πριν επιλέξετε ένα μπαστούνι που σας αρέσει καλό είναι να το δοκιμάσετε. Στο κατάστημά μας σας δίνεται αυτή η δυνατότητα και ταυτόχρονα το έμπειρο προσωπικό μας σας συμβουλεύει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Μπορείτε επίσης να τα δείτε εύκολα πατώντας εδώ : Βαδιστικά 

 

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το περπάτημα με μπαστούνι είναι απαραίτητο, διότι διευκολύνει το άτομο που το χρησιμοποιεί και του προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμα και σε ένα πιο ανώμαλο έδαφος. Καλό όμως είναι να γίνει με ένα σωστό τρόπο, έχοντας στο μυαλό μας κάποιες βασικές οδηγίες βάδισης προς αποφυγή τραυματισμών.

 

 

 

Πηγές:

Το ταπεινό μπαστούνι η ιστορία του και η αυτοάμυνα με αυτό (combatives.gr)

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Δημοσθένης Περτσεμλίδης - Πως να χρησιμοποιήστε Πατερίτσες, Μπαστούνι και Περιπατητήρα τύπου "Π" (pertsemlidis.gr)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού