ΑΚΡΑΤΕΙΑ Από τι προκαλείται; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Τύποι ακράτειας.

person Από : Tsagiannidis-Medical list Κατηγ.: Ακράτεια Στις: favorite Εμφανίσεις: 522
ΑΚΡΑΤΕΙΑ Από τι προκαλείται; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Τύποι ακράτειας.

Η ακράτεια αποτελεί ένα αρκετά σύνηθες ιατρικό πρόβλημα, το οποίο προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων χωρίς βέβαια να γίνεται κάποια διάκριση αναφορικά με την ηλικία. Για παράδειγμα, περίπου το 4% των ενήλικων γυναικών κάθε ηλικίας, παρουσιάζουν κάποια μορφή ακράτειας. Στις γυναίκες άνω των σαράντα, ο αριθμός δείχνει το 20%, σύμφωνα με έρευνες. Παρόλα αυτά η ντροπή αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Με το πέρασμα του χρόνου φτάνουμε στην τρίτη ηλικία σε ποσοστό έως και 84%.

Η ακράτεια πέρα από ιατρικό σωματικό πρόβλημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ψυχικά και συναισθηματικά το άτομο. Η ανεξέλεγκτη διαρροή σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φέρει τα άτομα σε δύσκολη θέση και αμηχανία με τους πάσχοντες να αισθάνονται ντροπή για τη συγκεκριμένη κατάσταση και να μην θέλουν να τη μοιραστούν ούτε με κοντινά τους πρόσωπα. Ακόμη, το άτομο μπορεί να αισθάνεται μοναξιά και απομονωμένο από τον κοινωνικό του περίγυρο αποφεύγοντας δραστηριότητες που μπορεί να τον κάνουν να αισθανθεί άβολα, όπως βόλτες, σωματική άσκηση κ.λπ. Πιθανόν να οδηγήσει και σε κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τη ζωή του πάσχοντα πολύ περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε ακόμα και από την ίδια την πάθηση.

 

Ακράτεια Ούρων

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας και αξίζει να τους αναφέρουμε, ώστε ο καθένας να μπορεί να αναγνωρίσει σε ποια κατηγορία ανήκει.

 

1)    Ακράτεια από προσπάθεια

Ο συγκεκριμένος τύπος αφορά οποιαδήποτε διαρροή-απώλεια ούρων γίνεται έπειτα από πίεση στη ουροδόχο κύστη. Αφορά 9 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας και προκαλείται όταν υπάρχει χαλάρωση του σφικτήρα μυ γύρω από την ουρήθρα. Η απώλεια ούρων στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται όταν το άτομο βήχει δυνατά, φταρνίζεται, γελάει, γυμνάζεται ή σηκώνει κάποιο βαρύ αντικείμενο.

2)    Ακράτεια λόγω υπερχείλισης

Παρατηρείται όταν τα άτομα δεν αδειάζουν εντελώς την κύστη τους. Υπάρχει συνεχής και συχνή απώλεια ούρων με τη μορφή σταγόνων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα, καθώς δυσκολεύεται να αδειάσει, και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα, όπως ουρολοιμώξεις. Αυτός ο τύπος ακράτειας εντοπίζεται περισσότερο σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως:

·         Σκλήρυνση κατά πλάκας

·         Εγκεφαλικό επεισόδιο

·         Διαβήτης

·         Διογκωμένος προστάτης στους άνδρες

 

3)    Επιτακτική ακράτεια

Αυτή η μορφή ακράτειας συμβαίνει, όταν το άτομο αισθάνεται μία ξαφνική και πολύ έντονη ανάγκη για ούρηση η οποία συνοδεύεται από την απώλεια ούρων, εξαιτίας του γεγονότος ότι το άτομο δεν προλαβαίνει να πάει στην τουαλέτα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί λόγω υπερδραστήριας κύστης. Αιτίες που οδηγούν σε υπερδραστήρια κύστη και κατ’ επέκταση επιτακτική ακράτεια μπορεί να είναι:

·         Αδύναμοι πυελικοί μύες

·         Νευρική βλάβη

·         Λοίμωξη

·         Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση

·         Μη υγιές σωματικό βάρος.

·         Αλκοόλ και καφεΐνη

·         Διαβήτης

 

4)    Λειτουργική ακράτεια

Εκδηλώνεται σε άτομα που έχουν σοβαρές παθήσεις, όπως για παράδειγμα Νόσο Alzheimer. Τα συγκεκριμένα άτομα δεν βρίσκονται σε θέση να οργανώσουν τη σκέψη τους και να κατανοήσουν πότε είναι η στιγμή για να ουρήσουν. Επομένως όταν αυτή η επιθυμία έρχεται δεν μπορούν να την ελέγξουν και έτσι έχουμε τη διαρροή και απώλεια ούρων. Επιπλέον, εκτός από νοητικές δυσλειτουργίες μπορεί να υπάρχουν και σωματικές διαταραχές. Άνθρωποι με αρθρίτιδα δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στην τουαλέτα, λόγω προβλήματος στα χέρια, έτσι δεν μπορούν να ξεκουμπώσουν γρήγορα το παντελόνι τους και οδηγούνται στη διαρροή.

 

5)    Μικτή Ακράτεια

Πρόκειται για έναν τύπο στον οποίο συνυπάρχουν συνδυαστικά οι παραπάνω τύποι ακράτειας και πολλά προβλήματα μαζί οδηγούν σε απώλεια ούρων.

 

 

Ακράτεια εντέρου

Αφορά προβλήματα στον έλεγχο κινήσεων του εντέρου και στην αδυναμία του ασθενούς να καθυστερήσει την αφόδευση μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα. Ταλαιπωρεί περίπου το 5% του πληθυσμού, χωρίς να υπάρχει ακρίβεια στο ποσοστό εξαιτίας του «ταμπού» αναφορικά με ένα τέτοιο θέμα και του ότι κάποιοι δεν αναζητούν θεραπεία. Αποτελεί για πολλούς στίγμα και δημιουργεί άγχος στους ασθενείς λόγω του ότι φοβούνται μήπως τους συμβεί σε δημόσιο χώρο και εκτεθούν. Οι λόγοι εμφάνισης αυτού του προβλήματος είναι:

·         υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα

·         σοβαρή ή μακροχρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια

·         σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

·         τοκετός

·         χειρουργική επέμβαση που βλάπτει τους μυς ή τα νεύρα για τον έλεγχο του εντέρου

·         φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

·         σοβαροί στύλοι (αιμορροΐδες)

·         εγκεφαλικό επεισόδιο

·         διαβήτης

·         δισχιδής ράχη

 

Αιτίες Ακράτειας

Η ακράτεια οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και άλλες φορές είναι παροδική είτε επίμονη, μπορεί όμως να είναι και μία χρόνια πάθηση σε κάποιους. Ας δούμε παρακάτω μερικούς από τους λόγους που κάποιο άτομο εμφανίζει ακράτεια.

Αρχικά, εάν πρόκειται για παροδική ακράτεια μπορεί να προέρχεται από ροφήματα με καφεΐνη, αλκοόλ, αναψυκτικά με ανθρακικό, σοκολάτα, τρόφιμα με καυτερή πιπεριά, μπαχαρικά ή μεγάλη δόση ζάχαρης. Ακόμη, η παροδική ακράτεια πιθανόν να προκαλείται από φάρμακα για την καρδιά, την αρτηριακή πίεση, τα ηρεμιστικά, τα μυοχαλαρωτικά, όπως επίσης και η μεγάλη δόση Βιταμίνης C. Επιπροσθέτως, η ουρολοίμωξη ή η δυσκοιλιότητα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προσωρινή ακράτεια.

Αναφορικά με την επίμονη ακράτεια, αυτή δημιουργείται από υποκείμενα σωματικά προβλήματα του ασθενούς ή εξαιτίας αλλαγών στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα οι νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό, ο όγκος στον εγκέφαλο ή ο τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη πιθανότατα να οδηγήσουν σε ακράτεια, διότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος της ουροδόχου κύστης από τον ασθενή. Επίσης, η επιτακτική και η ακράτεια από προσπάθεια πολλές φορές οφείλονται σε καρκίνο του προστάτη. Άλλες αιτίες είναι οι χρόνιες υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή η γενετική προδιάθεση του ατόμου, καθώς επίσης και ψυχοσωματικοί παράγοντες (άγχος-στρες). Συνήθης παράγοντας ακράτειας, συγκεκριμένα στις γυναίκες, είναι η υπερκινητικότητα της ουρήθρας. Τέλος, η ακράτεια οφείλεται και σε αλλαγές στο σώμα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω που μπορεί να αφορούν:

·         Εγκυμοσύνη (οι ορμονικές αλλαγές και η αύξηση βάρους του εμβρύου μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια από προσπάθεια)

·         Τοκετός ( φυσιολογικός ή καισαρική τομή επιφέρουν αλλαγές στους μυς και τα νεύρα της κύστης)

·         Ηλικία (γήρανση των μυών και ακούσιες συσπάσεις της κύστης)

·         Εμμηνόπαυση (η μείωση των οιστρογόνων φθείρει τους ιστούς εσωτερικά της κύστης)

·         Υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας)

·         Διόγκωση προστάτη

·         Απόφραξη στο ουροποιητικό (όγκος-πέτρα στην ουροδόχο κύστη προκαλεί διαφυγή ούρων)

·         Παχυσαρκία (το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στην κύστη και στους γύρω μύες, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που το άτομο καταβάλει προσπάθεια (π.χ. να σηκώσει βάρος) να προκληθεί ακράτεια ούρων

 

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακράτεια;

 

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ακράτειας, είναι σημαντικό να λάβουμε κάποια μέτρα που θα καταφέρουν να περιορίσουν ή και να εξαφανίσουν το πρόβλημα. Οι λύσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν από ασκήσεις εκγύμνασης μέχρι φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Ειδικότερα, θεραπεία για την ακράτεια περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου:

·         Διατήρηση υγιούς βάρους,

·         Ασκήσεις πυελικού εδάφους – Kegel

·         Διακοπή καπνίσματος

·         Αποφυγή ερεθιστικών ποτών και τροφίμων ουροδόχου κύστης, όπως αλκοόλ, ροφήματα καφεΐνης, ανθρακούχα κτλ.

·         Κατανάλωση τροφών με θρεπτικές ίνες προς αποφυγή της δυσκοιλιότητας

·         Διπλή ούρηση (‘εκπαίδευση’ της ουροδόχου κύστης)

·         Έλεγχος των υγρών που πίνουμε

Επιπλέον, η ακράτεια αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια του ουρολόγου, ο οποίος μπορεί να χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή στον παθόντα. Εάν τα φάρμακα που θα προταθούν από το γιατρό δεν έχουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται για το άτομο, αν πρόκειται για σοβαρότερη μορφή, τότε υπάρχει η λύση της χειρουργικής επέμβασης με την τοποθέτηση ειδικής ταινίας εγκράτειας ή τεχνητών σφιγκτήρων. Ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης της ακράτειας είναι ο ηλεκτρικός ερεθισμός, όπου τοποθετούνται ηλεκτρόδια και επάγουν αντανακλαστικές συσπάσεις του έξω σφικτήρα.

Τέλος, τα προϊόντα ακράτειας αν και δεν θεωρούνται θεραπεία, συμβάλλουν στην παροδική διαχείριση και διευκολύνουν τον ίδιο τον παθόντα ή πρόσωπα που τους φροντίζουν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κατακεκλισμένους ασθενείς.

 

 

Πηγές:

Ακράτεια ούρων: Πού οφείλεται και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό (onmed.gr)

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ - Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος, Βασίλειος Γκολεζάκης MD, PhD (gkolezakis.gr)

Ακράτεια του εντέρου, αιτίες και θεραπείες - Πρωκτολόγος Χειρουργός Αθήνα Δημήτριος Μουσιώλης MD, MSc, PhD (mousiolis.gr)

Ακράτεια εντέρου: Το «σιωπηλό» γυναικείο βασανιστήριο και η λύση του - Iatropedia

Ακράτεια Ούρων - Ουρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης (karavitakis-urology.gr)

Ακράτεια κοπράνων: Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση (peptiko.gr)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Κάντε Σύνδεση ή Επαναφορά Κωδικού